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Mr. Leo Traverse
Hazmateam, Inc.

12 Kimball Hill Road
Hudson, NH 03051-3915

Dear Mr, Traverse:

This is in response to your letter and telephone conversation with a member of my staff
concerning the marking and labeling requirements for palletized non-bulk packages containing
four different classes of hazardous materials that are overpacked with clear shrink wrap. I
apologize for the delay in responding and hope it has not caused any inconvenience.

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Ql. Ifmarkings and labels on the packages that represent all four hazard classes are visible
when viewed from each different side, am I required to mark and label the outside of
the shrink wrap?

Al.  If each package is properly marked and labeled and if markings and labels
representative of each hazardous material contained within the overpack are visible, the
answer is no. The markings and labels are not required to be repeated on the overpack.
See 49 CFR 173.25.

Q2. If markings and labels on the packages that represent all four hazard classes are NOT
visible when viewed from each different side, am I required to mark and label the
outside of the shrink wrap?

A2, Yes. When packages are stacked and banded on a pallet, the packages should be
positioned, when possible, so that the markings and labels are visible on the outside of
the stack. If markings and labels representative of each hazardous material in the
overpack are not visible from any side, the overpack must be marked and labeled for
that hazardous material. As an example, if four packages of Acetone, 3, UN1090, are
lcaded next to other packages so that their markings and labels are not visible, the
proper shipping name, identification number, and a Class 3 label for the Acetone must
be displayed on one side or end of the overpack, except that duplicate labeling must be



displayed on at least two sides or two ends (other than the bottom) of each overpack
having a volume of 1.8 cubic meters (64 cubic feet) or more, See § 172.406(c).

I hope this information is helpful. If we can assist you further, please contact us.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Ms. Beth Hagstad

Environmental Affairs Specialist
Carter-Wallace, Inc,

P.0. Box 1001 °

Cranbury, NJ 08512-.0181

Dear Ms. Hagstad:

400 Sevenin Straet S
Washington DC 2830

This 'is in response to your letter concerning labeling requirements for
hazardous materials which are now being disposed of as hazardous wastes. You
state that packages will be palletized and. shrinkwrapped and ask if You may
place the required DOT labeling on the shrinkwrap and not on the individual

cartons. I apoleogize for the delay in responding and hope it has not caused

any inconvenience,

The answer is no. The'labeling requirements found in 49 CFR 172.400 require
each non-bulk package to be labeled with the label specified for the material
in the § 172.101 Table. 1In addition, each overpack (e.g., shrinkwrap) must
bear markings apd labels representative of each hazardous material contained
therein, unless the markings and labels on the packages are visible (see

§ 172.25).

I hoﬁe this information is helpful.

-Delmer F. Billings

Sincerely,

Ul AL

Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Ms. Erin Bennett
BYK-Chemie USA

Post Office Box 5670
Wallingford, CT 06492-7651

~Dear Ms. Bennett:

This is in response to your letter requesting clarification on
shipping paper documentation requirements under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 1In your letter
you stated that vyour shipment contained two boxes (i.e.,
overpacks), each containing three different hazardous materials
packaged in glass jars packed in expanded plastic boxes (4H1). I
apologize for the delay and hope it has not caused you any
inconvenience.

An overpack is an enclosure used by a single consignor to provide
protection or convenience " in handling of a package or to
consolidate two or more packages, (i.e., a protective outer
packaging such as a box or crate, or secured to a pallet by
shrinkwrapping, strapping, etc.).

Each inner expanded plastic box/package must be marked and labeled
in accordance with the HMR and such marks and labels must be
displayed on the overpack unless they are visible through the
overpack. If each inner expanded plastic box is not marked and
labeled in compliance with the HMR, then it is considered an inner
packaging and the outer container must be in full compliance with
the HMR, including being marked and labeled accordingly.

The shipping papers must show a basic description entry for each of

the three hazardous materials being shipped. In addition, the
gross or net weight for each hazardous material must be shown on
the shipping paper. There is no requirement to indicate which

hazardous materials are packaged into each box. However, for
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clarification, it is recommended that you state "One box
containing...", then list each of the three hazardous materials
packaged in that box as sSeparate entries on the shipping paper
ind

ndicating the net weight of each material in the box.

I hope this answers your ingquiry. If vyou need

additional
assistance, do not hesitate to contact us.

Sincerely,

o A8 21L

Delmer F. Billings

Chief, Regulations Development

Office of Hazardous Materials
Standards
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é HAZMATEAM, INC.

Y
12 Kimball Hill Rd. \‘}\ 5)“ _7/301

= Hudson, NH 03051-3915 .
HAZMAT  telephone (603) 882-6247 50
Fax (603) 882-6512

57/21/96

Hattie L. Mitchel, Chief

Exemptions and Regulations Terminations
Office of Haz Mat Standards

400 7th St. SW

Washington, DC 20590

Dear Hattie;

Recently 171.8 definition section updated OVERPACK to include stretched
wrapped material on a load board. At a chemical company I was asked if they
had four different classes of materials on a pallet with markings and labels all

visible from each different side, if labeling and marking the outside of the shrink
wrap was necessary?

Question 1--Is it necessary to label and mark a shrink wrapped load board with
each different class label and marker, if at each different side of the load board,
the labels and markings are clearly visible on non-bulk packagings?

Question 2-- Is it necessary to label and mark a shrink wrapp'ed load board with
each different class label and marker, if at each different side of the load board,
the labels and markings are NOT clearly visible on non-bulk packagings?

We would like a written answer. Thank you once again for your expertise.
A - . g utabion

Sincere %—/

L Traverse
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HAZMATEAM, INC.
12 Kimball Hill Rd.
Hudson, NH 03051-3915
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Hattie L. Mitchel, Chief
Exemptions and Regulations
Terminations

Office of Haz Mat Standards
400 7th St. SW

Washington, DC 20590
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